Shu Pu Erh Bang Wei Shan Bing Cha

357 g
  • Rok zberu 2016
  • Krajina pôvodu Čína
  • Druh čaju Pu Erh
Bang Wai Shan je pomerne neznáma hora v okrese Fu Dong, Lan Cang s rozsiahlymi lesmi starých divokých čajovníkov. Expedícia 181 odborníkov a...
Viac informácií
  • Cena spolu: 35.00 € (s DPH)

Vyberte si množstvo

Bang Wai Shan je pomerne neznáma hora v okrese Fu Dong, Lan Cang s rozsiahlymi lesmi starých divokých čajovníkov. Expedícia 181 odborníkov a vedcov z deviatich krajín v roku 1993 potvrdila, že pôvod všetkých čajov na svete je v provincii Yunnan v Číne.

Na hore Bang Wai sa nachádza štátom vlastnený a chránený, najmenej 1 000 rokov starý čajovník tranzitného typu (Guo Du Xing), ktorý nie je úplne druh čajovníka čínskeho - lat. Camellia sinensis, ani žiadny iný doteraz známy druh čajovníka. Tieto stromy vykazujú niektoré vlastnosti Camellia sinensis a niektoré vlastnosti iných druhov čajovníka, čo naznačuje, že sú evolučnými bodmi na ktorých vznikajú nové evolučné vetvy. Vo vedeckých kruhoch sa vedie debata či ich nazývať hybridmi alebo živými fosíliami.

Tento tmavý puerh má príjemnú archívnu vôňu a chuť dobre vyzretých puerhov. V sýtočervenom náleve plnej chuti dominujú drevité, sladké a orechové tóny.

Je vhodný na dlhodobé zrenie ako aj na okamžitú konzumáciu.

Príprava čaju na viac nálevov

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 200 ml
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 15s, 30s, 45s, 60s, 120s, 300s
  • Počet nálevov 5 - 6
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

Príprava čaju na jeden nálev

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 0,5 l
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 3 - 5
  • Počet nálevov 1 max. 2
  • Vlastnosť čaju Stredne povzbudzujúci

Pu erh je čínsky fermentovaný čaj pochádzajúci z provincie Yunnan. Vyznačuje sa zemitou, bohatou chuťou, ktorá sa s dlhším zrením prehlbuje a zjemňuje. Existujú dva hlavné typy: Sheng (surový, svetlý pu erh) a Shu (zrelý, tmavý pu erh). Sheng prechádza prirodzeným starnutím, zatiaľ čo Shu je urýchlene fermentovaný.

Pu erh je jedným z najstarších a vďaka svojím účinkom i najznámejších čajov.

Vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje. Najčastejšie tvary lisovaných pu erhov sú:

  • Bing Cha (饼茶) – "koláč" alebo "disk" - má plochý, okrúhly tvar. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 357 g, 200 g a 100 g. Niekedy sa označuje tiež ako Ping Cha.
  • Tuo Cha (沱茶) – "hniezdo" - má tvar hniezda s preliačením (otvoreom) na dolnej strane. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 100 g alebo aj do menších 5 gramových hniezd označených ako mini tuocha.
  • Zhuan Cha (砖茶) – "tehlička" - má tvar kvádra, ktorý pripomína tehlu. Štandardne sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 500 g alebo dokonca do 1 kilogramových tehličiek. 
  • Fang Cha (方茶) – "štvorcová tehlička" - tvarom pripomína zhuan cha, ale býva menšia a častokrát má dekoratívne spracovanie (napríklad je rozdelená do "tabuliek" ako čokoláda). Obvykle má okolo 100 g - 250 g.

Často sa konzumuje po jedle a môže sa skladovať dlhé roky, pričom jeho kvalita a hodnota môžu časom rásť.

Preukázané zdravotné benefity čaju Pu erh na základe vedeckých štúdií zahŕňajú:

  • Zníženie hladiny cholesterolu – Pu erh môže prispievať k zníženiu LDL (zlého cholesterolu) a zvýšeniu HDL (dobrého cholesterolu).
  • Podpora trávenia – Tento čaj stimuluje produkciu tráviacich enzýmov a pomáha pri rozklade tukov, čo môže byť prospešné po ťažkých jedlách.
  • Antioxidačné účinky – Obsahuje polyfenoly a katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižovať oxidačný stres.
  • Podpora chudnutia – Pu erh môže podporovať metabolizmus tukov a redukciu telesnej hmotnosti, ak je súčasťou vyváženej stravy.
  • Antimikrobiálne vlastnosti – Fermentácia čaju môže prispieť k antimikrobiálnym účinkom, ktoré podporujú zdravie čriev.
  • Regulácia hladiny cukru v krvi – Niektoré štúdie naznačujú, že Pu-erh môže pomáhať stabilizovať hladinu glukózy v krvi.
  • Priaznivé účinky na psychické zdravie - Pu erh môže mať priaznivý vplyv na sústredenie a pozornosť, ľahšie zvládanie stresu a potlačenie úzkosti (obsahuje aj určité množstvo gaby - gama-aminomaslovej kyseliny, cca 10 mg na 100 g)...

Tieto benefity závisia od kvality čaju, spôsobu prípravy a pravidelnosti konzumácie.

Pu er obsahuje množstvo minerálov, ako draslík, železo, horčík, vápnik a stopových prvkov - hlavne selén a zinok.

Odporúčané množstvo sú 3 šálky denne a keďže Pu erh obsahuje veľmi malé množstvo kofeínu, je vhodný na celodenné popíjanie.

Zaujímavosťou sú zbierky čajov Pu erh. Mnoho ľudí vlastní zbierky čaju Pu erh, pričom ich hodnota sa počíta v tisíckach dolárov. Mnohí ľudia v Ázii ho považujú za dobrú investíciu do budúcnosti. Staré a veľmi hodnotné čaje Pu erh bývajú dokonca súčasťou nevestinho vena.