Sheng Pu Erh Wu Liang Shan Bing Cha

400 g
  • Rok zberu 2012
  • Krajina pôvodu Čína
  • Druh čaju Pu Erh
Tento lisovaný 400g koláč zeleného (sheng) pu erhu pochádza z jarnej produkce roku 2012 z hory Wu Liang Shan. Sparené lístky majú príjemnú...
Viac informácií
  • Cena spolu: 40.00 € (s DPH)

Vyberte si množstvo

Tento lisovaný 400g koláč zeleného (sheng) pu erhu pochádza z jarnej produkce roku 2012 z hory Wu Liang Shan.

Sparené lístky majú príjemnú ovocnú vôňu. Tmavo-žltý hutný nálev má plnú, ovocnú chuť so sladkastým ovocným dozvukom.

Stále pomerne silný, ľahko vyzretý sheng pu erh so skvelým potenciálom k dalšiemu zreniu.

Príprava čaju na viac nálevov

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 200 ml
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 15s, 30s, 45s, 60s, 120s, 300s ...
  • Počet nálevov 8 - 10
  • Vlastnosť čaju Mierne povzbudzujúci

Príprava čaju na jeden nálev

  • Množstvo čaju 5 g
  • Množstvo vody 0,5 l
  • Teplota vody 100 °C
  • Doba lúhovania 3 - 5 min.
  • Počet nálevov 1 max. 2
  • Vlastnosť čaju Mierne povzbudzujúci

Pu erh je čínsky fermentovaný čaj pochádzajúci z provincie Yunnan. Vyznačuje sa zemitou, bohatou chuťou, ktorá sa s dlhším zrením prehlbuje a zjemňuje. Existujú dva hlavné typy: Sheng (surový, svetlý pu erh) a Shu (zrelý, tmavý pu erh). Sheng prechádza prirodzeným starnutím, zatiaľ čo Shu je urýchlene fermentovaný.

Pu erh je jedným z najstarších a vďaka svojím účinkom i najznámejších čajov.

Vyrába ako sypaný čaj alebo sa lisuje. Najčastejšie tvary lisovaných pu erhov sú:

  • Bing Cha (饼茶) – "koláč" alebo "disk" - má plochý, okrúhly tvar. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 357 g, 200 g a 100 g. Niekedy sa označuje tiež ako Ping Cha.
  • Tuo Cha (沱茶) – "hniezdo" - má tvar hniezda s preliačením (otvoreom) na dolnej strane. Najčastejšie sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 100 g alebo aj do menších 5 gramových hniezd označených ako mini tuocha.
  • Zhuan Cha (砖茶) – "tehlička" - má tvar kvádra, ktorý pripomína tehlu. Štandardne sa lisuje v hmotnostiach 250 g, 500 g alebo dokonca do 1 kilogramových tehličiek. 
  • Fang Cha (方茶) – "štvorcová tehlička" - tvarom pripomína zhuan cha, ale býva menšia a častokrát má dekoratívne spracovanie (napríklad je rozdelená do "tabuliek" ako čokoláda). Obvykle má okolo 100 g - 250 g.

Často sa konzumuje po jedle a môže sa skladovať dlhé roky, pričom jeho kvalita a hodnota môžu časom rásť.

Preukázané zdravotné benefity čaju Pu erh na základe vedeckých štúdií zahŕňajú:

  • Zníženie hladiny cholesterolu – Pu erh môže prispievať k zníženiu LDL (zlého cholesterolu) a zvýšeniu HDL (dobrého cholesterolu).
  • Podpora trávenia – Tento čaj stimuluje produkciu tráviacich enzýmov a pomáha pri rozklade tukov, čo môže byť prospešné po ťažkých jedlách.
  • Antioxidačné účinky – Obsahuje polyfenoly a katechíny, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižovať oxidačný stres.
  • Podpora chudnutia – Pu erh môže podporovať metabolizmus tukov a redukciu telesnej hmotnosti, ak je súčasťou vyváženej stravy.
  • Antimikrobiálne vlastnosti – Fermentácia čaju môže prispieť k antimikrobiálnym účinkom, ktoré podporujú zdravie čriev.
  • Regulácia hladiny cukru v krvi – Niektoré štúdie naznačujú, že Pu-erh môže pomáhať stabilizovať hladinu glukózy v krvi.
  • Priaznivé účinky na psychické zdravie - Pu erh môže mať priaznivý vplyv na sústredenie a pozornosť, ľahšie zvládanie stresu a potlačenie úzkosti (obsahuje aj určité množstvo gaby - gama-aminomaslovej kyseliny, cca 10 mg na 100 g)...

Tieto benefity závisia od kvality čaju, spôsobu prípravy a pravidelnosti konzumácie.

Pu er obsahuje množstvo minerálov, ako draslík, železo, horčík, vápnik a stopových prvkov - hlavne selén a zinok.

Odporúčané množstvo sú 3 šálky denne a keďže Pu erh obsahuje veľmi malé množstvo kofeínu, je vhodný na celodenné popíjanie.

Zaujímavosťou sú zbierky čajov Pu erh. Mnoho ľudí vlastní zbierky čaju Pu erh, pričom ich hodnota sa počíta v tisíckach dolárov. Mnohí ľudia v Ázii ho považujú za dobrú investíciu do budúcnosti. Staré a veľmi hodnotné čaje Pu erh bývajú dokonca súčasťou nevestinho vena.