Oolongy

Oolong 乌龙茶 (alebo wulong) pochádza z provincie Fujian na juhovýchode Číny, odkiaľ sa rozšíril do ďalších častí Číny a na Taiwan. Jeho spracovanie si vyžaduje naozajstné čajové majstrovstvo, ktoré sa odráža na kvalite a pestrosti voní a chutí rôznych druhov oolongov.

Pri výrobe oolongu sa čajové lístky po zavädnutí jemne prevracajú a pretriasajú, aby sa narušili ich okraje a mohla prebehnúť požadovaná oxidácia. Pri oolongoch rozoznávame rôzne stupne oxidácie - podľa nich sa jednotlivé typy oolongov od seba odlišujú. Jemnejšie oxidované oolongy majú lístky zelené, tie viac oxidované sú tmavšie, červenohnedé až tmavohnedé.

Oxidácia ovplyvňuje výslednú vôňu a chuť čaju - pri oolongoch môže byť jemne trávnatá, kvetinová až ovocná. Keď oxidácia dosiahne požadovaný stupeň, zastaví sa teplom - naparovaním alebo pečením.

Tvar lístkov je tiež rôzny - niektoré sú rolované do guľočok, iné sú voľné a počas spracovania sú používané rôzne spôsoby ich pečenia a praženia v prútených košoch alebo na panviciach, aby sa dosiahla požadovaná vôňa a chuť. Čajový majster dohliada na celý proces, aby sa lístky nepripálili a nepoškodili.

Vďaka tomu rozoznávame jemné, “zelenšie” oolongy z Fujianu, ľahko fermentované taiwanské oolongy, tmavé útesové oolongy z hory Wu Yi alebo čínske fénixové oolongy. Pri oxidácii niektorých oolongov pomáhajú malé zelené cikády…

Oolongy obsahujú zdraviu prospešné látky, ako katechíny, polyfenoly, ale aj vitamíny C a E a minerály. Vďaka obsahu kofeínu vás príjemne povzbudia. Podporujú metabolizmus a pomáhajú v prevencii proti zubným kazom a civilizačným ochoreniam.

Vstúpte sa s nami do sveta tých najzaujímavejších čajov a nájdite si svoj obľúbený oolong.

Filtrovať