Darjeeling je výbežok na úpätí Himalájí na severe Indie, medzi Tibetom, Nepálom a Bhutánom, kde sú výborné podmienky na pestovanie čajovníkov. Vo vyššej nadmorskej výške a nižšej teplote čajovník rastie pomalšie, vďaka čomu má čas akumulovať v listoch väčšie množstvo zdraviu prospešných a aromatických látok.
Darjeelingy sa označujú ako čierne čaje, avšak z hľadiska stupňa oxidácie majú oveľa viac spoločného s oolongami. Dôležitú úlohu v zvolenej dĺžke oxidácie majú látky, ktoré čajovník v rôznych obdobiach počas roka vytvára a kumuluje - rozoznávame najmä prvý zber "First Flush" a druhý zber "Second Flush".
Prvé zbery sa zbierajú v závislosti od nadmorskej výšky od konca februara do polovice apríla. Lístky v tomto období rastú pomalšie, sú voňavejšie a nechávajú sa oxidovať iba krátko - cca 10-30%. Druhé zbery sú neskoršie, zbierajú sa od druhej polovice mája, kedy čajovník produkuje viac katechínov a lístky sú lístky vhodnejšie na dlhšiu oxidáciu - cca 60-80%.
Neskoršie, tzv. jesenné zbery "Autumnal Flush" nasledujú po monzúnových dažďoch, ktoré koncom vyplavia z pôdy veľa živín. Preto nie sú tak kvalitné ako prvé a druhé zbery.
V našej ponuke nájdete nielen klasické zbery First Flush a Second Flush, ale aj zaujímavé biele a zelené čaje, ktoré sú v Darjeelingu raritou.
Nechajte sa očariť týmito skvelými vysokohorskými čajmi a spoznajte pestrosť chutí z jednotlivých záhrad.